XOX's Privacy Notice

This Privacy Notice is owned and operated by XOX Com Sdn Bhd (which is a part of the XOX Group) (referred to as “XOX”, “we” or “us”). We value and strive to protect your privacy in compliance with the Personal Data Protection Act 2010 (referred to as “PDPA 2010”) with the aim to regulate the collection, holding, processing and use of personal data in commercial transactions.

This Privacy Notice regulates how we process your Personal Data, whether directly or indirectly and includes sensitive personal data. The terms, for example “Personal Data”, “Sensitive Personal Data” and “Third Party” whenever referred herein shall have the same meaning ascribed to in the PDPA 2010. For the purposes of this Privacy Notice, “Personal Data” includes but not be limited to your name, address, identification card/passport number, and transaction records with XOX. Meanwhile, “Sensitive Personal Data” comprises information as to your  physical or mental health or condition, political opinions, religious beliefs or other beliefs of a similar nature, commission or alleged commission of any offence or any other Personal Data determined by law.

XOX reserves the right to change, amend, remove, or add to its privacy policy and/or this Privacy Notice (or any portion of thereof). XOX will endeavour to announce such changes prior to the change taking effect but nevertheless any such announcement will be made available through its webpage https://www.xox.com.my/privacyStatement/details. By continuing to use our services on or after the effective date of such change, you will be deemed to have agreed and accepted these changes. In the event of a conflict, the English version of the Privacy Notice shall prevail over any other version.

1. SCOPE

This Privacy Notice applies to all XOX operations and business units. To the extent any operations or business unit of XOX already has a personal data protection and/or privacy notice  in place; this Privacy Notice shall supersede and replace any such notice.

2. RESPONSIBILITY

The responsibility on the access and correction of personal data, notice and choice to limit processing of personal data will be managed by XOX resources towards enterprise-wide compliance.

3. EFFECTIVE DATE

This Privacy Notice is effective as of August 1 2013.

4. PERSONAL DATA PROTECTION PRINCIPLES

4.1 General Principle:

4.1.1 XOX will use, process, record, hold, store, share and disclose (“process”) your Personal Data with your consent.

4.1.2 Continuance use of XOX’s services and/or products shall tantamount to your consent for XOX to process your Personal Data.

4.1.3 XOX will record and maintain a record of consent by your continued use of our services as appearing on our active customer database.

4.1.4 If you are under 18 years, it is solely your responsibility to ensure that you have obtained the consent of your parents or legal guardian before subscribing and  using our services and/or products. Any information given to XOX from you as a minor will be processed accordingly to this Privacy Notice.

4.2 Notice and Choice Principle:

4.2.1 XOX will process and may share the Personal Data for the following reasons:-

a. to process account registration;
b. to manage customer’s account;
c. to issue bill statement;
d. to companies and organizations ;

    • for the performance of XOX’s contract of providing any goods or services to the customer;
    • for the profiling your service preferences;
    • for the compliance with any legal and/or regulatory obligations to which XOX is subject, in addition to any obligation imposed   under XOX’s contract with the customer;
    • that act as XOX’s payment channels including and without limitation, financial institutions for purposes of maintaining   financial records, assessing or verifying credit and facilitating payments of any amount due to XOX;

e. to other service providers or third parties nominated by XOX either solely or jointly with other service providers, for purposes of establishing and    maintaining a common database of customers or processing data as an outsourced entity both within and outside Malaysia; 
f. to interact with and send you information, promotions and updates including marketing and advertising materials in relation to our goods and services and   those of organizations selected by XOX;
g. to companies and organizations that act as XOX’s agents or contractors for the purposes of recovering any amount due to XOX;
h. to regulatory bodies or other government authorities in compliance with requirements under the law or towards the detection or prevention of crime and/or  fraud;
i. to any party involved in or related to a legal proceeding, for purposes of the proceedings;
j. to protect XOX’s vital interests for the administration of justice;
k. to promote any of XOX’s new or existing products and/or services; or products, services and special offers of third parties whose products and services we think may be of interest to you; and;
l. for the exercise of any functions conferred on any person by or under any law.

4.2.2 XOX may collect your Personal Data when you

a. subscribe or register for one of our services or when you receive one of XOX services;
b. contact XOX for any reason;
c. participate in any of XOX’s campaign or lucky draw;
d. interact with XOX through various channels including social media;
e. information is publicly available; or
f. have given other organizations your consent to share or disclose information about you.

The types of such information may include:

a. Contact information such as name, date of birth, identification number (including NRIC or passport number), gender, nationality and race, preferred language, current and alternate address, telephone or mobile number, fax number, email address;
b. The status of the products and/or services you have acquired from XOX or subscribed to;
c. Traffic data such as number of calls, SMS and other communication made and received by customer as well as date, duration, time and cost of such  communications;
d. The amount of data received or sent by the customers;
e. Your personal interests and preferences;
f. A record of calls made by you to XOX customer service officers for any queries.

4.2.3 XOX may transfer your Personal Data to third parties both in Malaysia and overseas providing outsourced data storage or data processing services for XOX. XOX and its service providers are based in Malaysia. However, XOX may transfer your Personal Data to third party service providers outside Malaysia. While XOX endeavours that such place has similar personal data provisions to Malaysia, you should also know that such service providers may have data privacy laws that are different from Malaysia.

4.2.4 If you have provided your Personal Data prior to this Privacy Notice, you may contact XOX to know what type of Personal Data have been processed and the purpose for the processing.

4.2.5 Save in accordance with this Privacy Notice and except as permitted or required under any enactment, law, statute, or code, XOX will not use or disclose your Personal Data without prior written consent from you.

4.2.6 You will be given the opportunity to 'opt-out' of having your Personal Data used for purposes not directly related to the Services or XOX’s Websites at the point where XOX asks for information. If you do not wish to receive our promotional updates, you may opt-out of receiving these communications by contacting XOX at the contact numbers listed below. But please note that should you decide to “opt-out”, we may not be able to provide you with certain  services and your subscription to or application for certain services may be declined, denied, or refused by XOX.

4.2.7  Your right to limit processing of your Personal Data. At any time,

a. You may request for XOX to suspend or limit  any processing of your Personal Data if you have concerns of the legitimacy of such processing activity. During the temporary suspension period, certain provision of XOX's services may be affected; or
b. You may request for XOX to cease altogether any processing activities of your Personal Data for any purpose.

4.2.8 XOX is obliged to disclose your cell phone number to other network operators to enable the use of the services. Should you refuse to permit such disclosure, XOX may not be able to continue providing you with certain services.

4.3 Disclosure Principle:

4.3.1 XOX will only disclose Personal Data to comply with any government agency notification requirements; and/or for the purpose for which the Personal Data is processed where you have consented to disclosure.

4.3.2 XOX may from time to time, contact you on behalf of external business partners about particular goods, offers or services that may be of interest to you.

4.3.3 XOX may disclose your Personal Data to subsidiaries, its parent company XOX Bhd or any other entity for the purpose as outlined in paragraph 4.2.1 (if any).

4.4 Security Principle:

XOX is responsible for taking prudent steps to safeguard the confidentiality and security of all Personal Data, including appropriate procedural, organizational and technical steps to protect personal data from accidental or unlawful destruction or accidental loss, alteration or disclosure. These steps include entering into written agreements with subcontractors who process Personal Data in accordance with XOX’s instructions and incorporating XOX’s own data protection standards as a minimum.

4.5 Retention Principle:

XOX will retain your Personal Data for as long as there exists a purpose for which it was collected and processed. XOX will also retain your Personal Data to comply with any legal, regulatory or XOX’s internal requirements. A number of safeguards, appropriate to the sensitivity of the information, to protect Personal Data against loss or theft, as well as unauthorized access, disclosure, copying, use, or modification is practiced by XOX. Upon termination of service or account closure, Customer account data will be archived for two (2) years for reasons above mentioned.  Once the purpose for which your Personal Data is collected is no longer necessary, XOX will take all reasonable steps to destroy or permanently delete both physical and electronic copies containing your Personal Data.

4.6 Data Integrity Principle:

4.6.1 XOX strives to maintain complete, current, and accurate information about its customers. Any inaccurate information that is brought to XOX's attention will be corrected as quickly as possible after notification.

4.6.2 You can also request from XOX to amend, correct or update your Personal Data that is inaccurate or outdated.

4.6.3 Procedures will be maintained to ensure that any reported inaccuracies are promptly and effectively handled, and that customers' information remains as accurate, current and complete as possible. The Personal Data correction / update form may be requested be email to enquiries@xox.com.my

4.7 Access Principle:

4.7.1 At all times, you have the right to access your information.

4.7.2 At any point of time, you can request from XOX a copy of your Personal Data that XOX holds about you for a prescribed fee pursuant to the Personal Data Protection Code Of Practice - For Licensees under The Communications And Multimedia Act 1998.

5. SENSITIVE PERSONAL DATA

5.1 XOX does not process any Sensitive Personal Data in its ordinary course of business.

5.2 If need arises, XOX will obtain explicit consent from you before or when it processes Sensitive Personal Data.

5.3 XOX may process Personal Data or Sensitive Personal Data without the customer’s consent only in limited circumstances as permitted by law.

6. XOX’S WEBSITE

6.1 Notwithstanding XOX offers its products and services via its various platform, with XOX’s website being one, when you visit XOX's websites the web servers generally record anonymous information such as the time, date and URL of the request. This information assists XOX to improve the structure of its websites and monitor their performance. From time-to-time XOX may also use third parties to analyse this anonymous information.

6.2 As mandatory in the usage of the XOX’s websites XOX may require standard information such as a user or customer’s login identification, password, Personal Data for verification purposes, contact details and identification numbers. This information is necessary for XOX to provide the services you applied for. You are required to maintain the secrecy of your login identification and password to access the XOX home page.

7. IP ADDRESSES AND COOKIES

7.1 XOX also collects internet protocol (IP) addresses. XOX collects and manages IP addresses as part of the service of providing internet session management and for security purposes.

7.2 XOX’s websites may transmit to your computer a “cookie” to allow XOX’s server to identify and interact more effectively with you. You may configure and personalize its current browser to refuse, reject or delete such cookies.

8. INTEREST BASED ADVERTISING

8.1 XOX collects anonymous information about your web browsing activity from your internet-enabled device and use that information to associate your browser with one or more pre-defined interest categories. This enables XOX to provide ads to you that are tailored to your interests.  

8.2 You may configure and personalize your current browser to refuse, reject or delete collection of information for internet based advertising.

9. CALLING NUMBER DISPLAY

XOX's Calling Number Display facility (CND) lets persons who receive phone calls identify who is calling them by displaying the caller's number. CND forms part of the ordinary telephony service that you purchase from XOX. Unless you have chosen to block your (home or mobile) phone number, or have a silent line, CND will usually cause your phone number to be displayed (or logged) - locally and sometimes internationally - on a receiving caller's phone. In other words, CND will enable the disclosure of your phone number to receiving callers (and to other network operators) locally and internationally, unless you take the above measures.

10. XOX CONTACT DETAILS

If you have any inquiries, concern or complaint about this Privacy Notice, XOX is contactable as follows:

Telephone (8am to 10pm, including Saturdays, Sundays & State/Public Holidays):

From XOX Mobile 12273 / From Malaysia 1300 888 010 /

From abroad +603 7800 0033

 

E-mail (Monday to Friday 9am to 6pm, office operation hours only):

enquiries@xox.com.my  

Attn. Manager, Call Centre Support

 

Address (Monday to Friday 9am to 6pm, office operation hours only for physical attendance):  

Lot 8.1, 8th Floor, Menara Lien Hoe, No. 8,

Persiaran Tropicana, Tropicana Golf & Country Resort,

47410 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.

 

Updated as of 9th September 2022.

 

Notis Privasi XOX

 

Notis Privasi ini dimiliki dan dikendalikan oleh XOX Com Sdn Bhd (yang merupakan sebahagian daripada Kumpulan XOX) (dirujuk sebagai "XOX", atau "kami"). Kami menghargai data peribadi anda dan berusaha untuk melindungi maklumat peribadi anda dibawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dikenali sebagai “APDP 2010”) yang bertujuan untuk mengawal pengumpulan, penyimpanan, pemprosesan and penggunaan maklumat peribadi dalam sebarang transaksi komersial.

Notis Privasi ini mengawal cara kami memproses Data Peribadi anda, sama ada secara langsung atau tidak langsung dan termasuk data peribadi yang sensitif. Terma-terma, contohnya “Data Peribadi”, “Data Peribadi Sensitif” dan “Pihak Ketiga” apabila dirujuk di sini  mempunyai makna yang sama seperti yang dinyatakan dalam APDP 2010. Bagi tujuan Notis Privasi ini, "Data Peribadi" termasuk tetapi tidak terhad kepada nama, alamat, nombor kad pengenalan/pasport dan rekod transaksi di antara anda dan XOX. Sementara itu, “Data Peribadi Sensitif” terdiri daripada maklumat tentang kesihatan atau keadaan fizikal atau mental anda, pendapat politik, kepercayaan agama atau kepercayaan lain yang serupa sifat, perlakuan atau tuduhan perbuatan kesalahan atau mana-mana Data Peribadi lain yang ditentukan oleh undang-undang.

XOX berhak untuk menukar, meminda, mengeluarkan atau menambah dasar privasinya dan/atau Notis Privasi ini (atau mana-mana bahagian daripadanya). XOX akan berusaha untuk mengumumkan perubahan tersebut sebelum ianya berkuat kuasa. Walau bagaimanpun, sebarang pengumuman mengenai perubahan akan dimaklumkan melalui laman web https://www.xox.com.my/privacyStatement/details. Dengan terus menggunakan perkhidmatan kami pada atau selepas tarikh kuat kuasa perubahan tersebut, anda akan dianggap telah bersetuju dan menerima perubahan ini. Sekiranya berlaku konflik, versi Bahasa Inggeris Notis Privasi akan mengatasi mana-mana versi lain.

1. SKOP

Notis ini tertakluk kepada semua operasi dan unit perniagaan di XOX. Sekiranya  mana-mana unit operasi atau unit perniagaan XOX telah mempunyai notis perlindungan data peribadi dan/atau notis privasi, Notis ini akan mengambil tempat dan menggantikan mana-mana notis tersebut.

2. TANGGUNGJAWAB

Tanggungjawab mengenai akses dan pembetulan data peribadi, notis dan pilihan untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi akan diuruskan oleh XOX ke arah pematuhan bagi seluruh organisasi

3. TARIKH EFEKTIF

Notis Privasi ini berkuat kuasa mulai 1 Ogos 2013.

4. PRINSIP PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

4.1 Prinsip Umum:

4.1.1 XOX akan  menggunakan, memproses, merekod, memegang, menyimpan, berkongsi dan menzahirkan  (“proses”) Data Peribadi dengan kebenaran anda.

4.1.2 Sebarang penggunaan perkhidmatan dan/atau produk XOX yang berterusan akan dianggap sebagai kebenaran untuk XOX memproses Data Peribadi anda.

4.1.3 XOX akan merakam dan menyimpan rekod persetujuan anda bagi meneruskan penggunaan perkhidmatan kami seperti yang tertera di pangkalan data pelanggan aktif kami.

4.1.4 Jika anda berumur di bawah 18 tahun, ia menjadi tanggungjawab anda sepenuhnya untuk memastikan bahawa anda telah mendapat kebenaran ibu bapa atau penjaga sah anda sebelum melanggan dan menggunakan perkhidmatan dan/atau produk kami. Sebarang maklumat yang diberikan kepada XOX daripada anda sebagai kanak-kanak di bawah umur akan diproses mengikut Notis Privasi ini.

4.2 Prinsip Notis dan Pilihan:

4.2.1  XOX akan memproses dan mungkin berkongsi Data Peribadi atas sebab-sebab berikut:-

a. untuk memproses pendaftaran akaun;
b. untuk menguruskan akaun pelanggan;
c. untuk mengeluarkan penyata bil;
d. untuk syarikat dan organisasi

    • untuk melaksanakan kontrak XOX dalam memberikan sebarang produk atau perkhidmatan kepada pelanggan;
    • untuk memprofilkan pilihan perkhidmatan anda;
    • untuk pematuhan mana-mana kewajipan undang-undang dan/atau kawal selia yang XOX tertakluk, sebagai tambahan kepada sebarang kewajipan yang dikenakan di bawah kontrak XOX dengan pelanggan;
    • yang bertindak sebagai saluran pembayaran XOX termasuk dan tidak terhad, institusi kewangan untuk tujuan mengekalkan rekod-rekod kewangan, menilai atau mengesahkan kredit dan memudahkan pembayaran bagi sebarang amaun yang perlu dibayar kepada XOX;

e. kepada pembekal perkhidmatan lain atau pihak ketiga yang dicalonkan oleh XOX sama ada secara bersendirian atau bersama dengan pembekal  perkhidmatan yang lain, untuk tujuan mewujudkan dan mengekalkan pangkalan data bersama pelanggan atau memproses data sebagai entiti penyumberan luar di dalam dan di luar Malaysia;
f. untuk berinteraksi  dan menghantar maklumat, promosi dan kemas kini kepada anda termasuk bahan pemasaran dan pengiklanan berhubung dengan barangan dan perkhidmatan kami dan organisasi yang dipilih oleh XOX;
g. kepada syarikat dan organisasi yang bertindak sebagai ejen atau kontraktor XOX untuk tujuan mendapatkan semula sebarang jumlah terhutang kepada XOX;
h. kepada badan kawal selia atau pihak berkuasa kerajaan yang lain dengan mematuhi keperluan di bawah undang-undang atau ke arah pengesanan atau pencegahan jenayah dan/atau penipuan;
i. kepada mana-mana pihak yang terlibat dalam atau berkaitan dengan prosiding undang-undang, untuk tujuan prosiding;
j. untuk melindungi kepentingan  XOX demi pentadbiran keadilan;
k. untuk mempromosikan mana-mana produk dan/atau perkhidmatan XOX yang baru atau sedia ada; atau produk, perkhidmatan dan tawaran istimewa pihak ketiga yang produk dan perkhidmatannya kami percaya  mungkin menarik minat anda; dan;
l. untuk menjalankan apa-apa fungsi yang diberikan kepada mana-mana orang oleh atau di bawah mana-mana undang-undang.

4.2.2 XOX akan mengumpul Data Peribadi  apabila anda:

a. melanggan atau mendaftar untuk salah satu perkhidmatan kami atau apabila anda menerima salah satu perkhidmatan XOX;
b. menghubungi XOX atas  sebarang sebab;
c. menyertai mana-mana kempen atau cabutan bertuah XOX;
d. berinteraksi dengan XOX melalui pelbagai saluran termasuk media sosial;
e. maklumat tersedia secara umum; atau
f. telah memberikan persetujuan anda kepada organisasi lain untuk berkongsi atau mendedahkan maklumat  anda.

Jenis maklumat tersebut mungkin meliputi:

a.
Maklumat untuk dihubungi seperti nama, tarikh lahir, nombor pengenalan (termasuk NRIC atau nombor pasport), jantina, warganegara dan bangsa,   bahasa pilihan, alamat semasa dan alternatif, nombor telefon atau nombor talian mudah alih, nombor faks, alamat emel;
b. status produk dan/atau perkhidmatan yang diperolehi atau dilanggan oleh pelanggan dari XOX;
c. data trafik seperti jumlah panggilan, SMS dan dan komunikasi lain yang dilakukan dan diterima oleh pelanggan berserta tarikh, durasi, masa dan kos bagi  komunikasi tersebut;
d. jumlah data yang diterima atau dihantar oleh pelanggan;
e. pilihan dan minat peribadi pelanggan;
f. rekod panggilan yang dilakukan oleh pelanggan kepada pegawai khidmat pelanggan XOX bagi sebarang pertanyaan.

4.2.3 XOX boleh memindahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga di Malaysia dan di luar negara yang menyediakan storan data penyumberan luar atau perkhidmatan pemprosesan data untuk XOX. XOX dan pembekal perkhidmatannya berpangkalan di Malaysia. Walau bagaimanapun, XOX boleh memindahkan Data Peribadi anda kepada pembekal perkhidmatan pihak ketiga di luar Malaysia. Walaupun XOX berusaha supaya tempat tersebut mempunyai peruntukan data peribadi yang serupa dengan Malaysia, anda juga harus tahu bahawa pembekal perkhidmatan tersebut mungkin mempunyai undang-undang privasi data yang berbeza daripada Malaysia.

4.2.4 Jika anda telah memberikan Data Peribadi anda sebelum Notis Privasi ini, anda boleh menghubungi XOX untuk mengetahui jenis Data Peribadi yang telah diproses dan tujuan pemprosesan.

4.2.5 Selain daripada perkara yang termaktub di dalam Notis ini dan melainkan apa yang dibenarkan atau dikehendaki di bawah mana-mana enakmen, undang-undang, statut atau kod, XOX tidak akan menggunakan atau mendedahkan Data Peribadi tanpa sebarang kebenaran bertulis daripada anda.

4.2.6 Anda boleh memilih untuk tidak membenarkan Data Peribadi anda digunakan untuk tujuan yang tidak berkaitan secara langsung dengan Perkhidmatan atau Laman sesawang XOX yang mana XOX akan bertanyakan mengenai pengesahan maklumat tersebut kepada anda. Jika anda tidak mahu menerima maklumat promosi, anda boleh menghubungi XOX menggunakan nombor yang tertera di bawah. Namun demikian, untuk makluman sekiranya anda memilih untuk tidak menerima maklumat di atas, kami mungkin tidak dapat menyediakan Perkhidmatan yang tertentu kepada anda. Langganan anda atau sebarang permohonan Perkhidmatan yang tertentu mungkin akan ditolak atau dinafikan atau tidak dapat diakses oleh XOX.

4.2.7 Hak anda untuk mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda. Pada bila bila masa,

a. Anda boleh meminta XOX untuk menggantung atau mengehadkan sebarang pemprosesan Data Peribadi anda jika anda mempunyai kebimbangan tentang kesahihan aktiviti pemprosesan tersebut. Semasa tempoh penggantungan sementara, peruntukan tertentu bagi perkhidmatan XOX mungkin terjejas; atau 
b. Anda boleh meminta XOX untuk menghentikan sama sekali sebarang aktiviti pemprosesan Data Peribadi anda untuk apa jua tujuan.

4.2.8 XOX bertanggungjawab untuk menzahirkan nombor telefon bimbit anda kepada pengendali rangkaian lain untuk membolehkan penggunaan perkhidmatan tersebut. Sekiranya anda enggan membenarkan penzahiran tersebut, XOX mungkin tidak dapat terus menyediakan perkhidmatan yang tertentu kepada anda.

4.3 Prinsip Penzahiran:

4.3.1 XOX hanya akan menzahirkan Data Peribadi anda untuk mematuhi syarat pemakluman agensi kerajaan; dan/atau bagi tujuan memproses Data Peribadi yang mana anda telah memberi persetujuan untuk penzahiran tersebut.

4.3.2 XOX boleh dari semasa ke semasa, menghubungi anda bagi pihak rakan kongsi perniagaan luar mengenai produk, tawaran atau perkhidmatan tertentu yang mungkin menarik minat anda.

4.3.3 XOX akan menzahirkan Data Peribadi anda kepada anak syarikat dibawah XOX, atau sebarang entiti untuk tujuan seperti tertera di perenggan 4.2.1 (sekiranya ada).

4.4 Prinsip Keselamatan:

XOX bertanggungjawab untuk mengambil langkah berhemah bagi melindungi kerahsiaan dan keselamatan semua Data Peribadi, termasuk langkah prosedur, organisasi dan teknikal yang sesuai untuk melindungi data peribadi daripada kemusnahan secara tidak sengaja atau menyalahi undang-undang atau kehilangan, pengubahan atau penzahiran secara tidak sengaja. Langkah-langkah ini termasuk membuat perjanjian bertulis dengan subkontraktor yang memproses Data Peribadi menurut arahan XOX dan memasukkan standard perlindungan data XOX sendiri sebagai standard minimum.

4.5 Prinsip Penyimpanan:

XOX akan mengekalkan Data Peribadi anda selagi tujuan ia dikumpul dan diproses wujud. XOX juga akan mengekalkan Data Peribadi anda untuk mematuhi mana-mana undang-undang, peraturan atau keperluan dalaman XOX. Sebilangan perlindungan, bersesuaian dengan sensitiviti maklumat, untuk melindungi Data Peribadi daripada kehilangan atau kecurian, serta akses tanpa kebenaran, penzahiran, penyalinan, penggunaan atau pengubahsuaian diamalkan oleh XOX. Selepas penamatan perkhidmatan atau penutupan akaun, data akaun Pelanggan akan diarkibkan selama dua (2) tahun atas sebab yang dinyatakan di atas. Sebaik sahaja tujuan Data Peribadi anda dikumpul tidak lagi diperlukan, XOX akan mengambil semua langkah yang munasabah untuk memusnahkan atau memadamkan Data Peribadi anda secara kekal.

4.6 Prinsip Integriti Data:

4.6.1 XOX berusaha untuk mengekalkan maklumat yang lengkap, terkini dan tepat tentang pelanggannya. Sebarang maklumat yang tidak tepat yang dibawa ke perhatian XOX akan diperbetulkan secepat mungkin selepas pemberitahuan.

4.6.2 Anda juga boleh meminta daripada XOX untuk meminda, membetulkan atau mengemas kini Data Peribadi anda yang tidak tepat atau lapuk.

4.6.3 Prosedur akan dikekalkan untuk memastikan bahawa sebarang ketidaktepatan yang dilaporkan dikendalikan dengan segera dan berkesan, dan maklumat pelanggan kekal tepat, terkini dan selengkap mungkin. Borang pembetulan / kemas kini Data Peribadi boleh diminta melalui capaian e-mel ke enquiries@xox.com.my

4.7 Prinsip Akses:

4.7.1 Pada setiap masa, anda mempunyai hak untuk mengakses maklumat anda.

4.7.2 Pada bila-bila masa, anda boleh meminta daripada XOX salinan Data Peribadi anda yang XOX simpan pada kadar bayaran seperti yang ditetapkan menurut Kod Amalan Perlindungan Data Peribadi - Untuk Pemegang Lesen di bawah Akta Komunikasi Dan Multimedia 1998.

5. DATA PERIBADI SENSITIF

5.1 XOX tidak memproses sebarang Data Peribadi Sensitif dalam urusan perniagaan sehariannya.

5.2 Jika perlu, XOX akan mendapatkan kebenaran yang eksplisit daripada pelanggan sebelum atau ketika Data Peribadi Sensitif diproses.

5.3 Data Peribadi dan Data Peribadi Sensitif pelanggan mungkin akan diproses oleh XOX tanpa kebenaran pelanggan hanya jika dalam keadaan yang sah di sisi undang-undang.

6. LAMAN SESAWANG XOX

6.1 Walaupun XOX menawarkan produk dan perkhidmatannya melalui pelbagai platformnya, dengan laman sesawang XOX menjadi satu,  apabila anda melayari laman sesawang XOX, biasanya akan menyimpan maklumat tersembunyi pelayar laman sesawang XOX seperti masa, tarikh dan URL yang dicari. Maklumat ini membantu XOX untuk memperbaiki struktur dan memantau perlaksanaan laman sesawang kami. Dari masa ke semasa, XOX akan menggunakan perkhidmatan pihak ketiga dalam menganalisa maklumat tanpa nama/tersembunyi ini.

6.2 Sebagai syarat mandatori dalam penggunaan laman sesawang XOX, XOX mungkin memerlukan maklumat standard seperti pengenalan log masuk pengguna atau pelanggan, kata laluan, Data Peribadi untuk tujuan pengesahan, maklumat perhubungan dan nombor pengenalan diri. Maklumat ini diperlukan untuk XOX menyediakan perkhidmatan yang anda mohon. Anda dikehendaki mengekalkan kerahsiaan pengenalan log masuk dan kata laluan anda untuk mengakses halaman utama XOX.

7. ALAMAT IP DAN COOKIES

7.1 XOX juga mengumpul alamat protokol internet (“IP”). XOX mengumpul dan mengurus alamat IP sebagai sebahagian daripada perkhidmatan menyediakan pengurusan sesi internet dan untuk tujuan keselamatan.

7.2 Laman sesawang XOX mungkin menghantar "cookie" ke komputer anda untuk membolehkan “server” XOX mengenal pasti dan berinteraksi dengan anda dengan lebih berkesan. Anda boleh mengkonfigurasi dan memperibadikan pelayar semasanya untuk menafikan, menyahaktifkan tetapan  atau memadamkan “cookie” tersebut.

8. PENGIKLANAN BERDASARKAN KEGEMARAN

8.1 XOX mengumpul maklumat tanpa nama tentang aktiviti penyemakan imbas laman sesawang anda daripada peranti berdaya internet anda dan menggunakan maklumat tersebut untuk mengaitkan penyemak imbas anda dengan satu atau lebih kategori minat yang telah ditetapkan. Ini membolehkan XOX menyediakan iklan kepada anda yang disesuaikan dengan minat anda.

8.2 Anda boleh mengkonfigurasi dan memperibadikan pelayar semasa anda untuk menafikan, menolak atau memadam pengumpulan maklumat untuk pengiklanan berasaskan internet.

9. PAPARAN NOMBOR PANGGILAN

Kemudahan Paparan Nombor Panggilan (“CND”) XOX membolehkan orang yang menerima panggilan telefon mengenal pasti siapa yang memanggil mereka dengan memaparkan nombor pemanggil. CND merupakan sebahagian daripada perkhidmatan telefon biasa yang anda beli daripada XOX. Melainkan anda telah memilih untuk menyekat nombor telefon (rumah atau mudah alih) anda, atau mempunyai talian senyap, CND biasanya akan menyebabkan nombor telefon anda dipaparkan (atau dilog) - secara tempatan dan kadangkala di peringkat antarabangsa - pada telefon pemanggil yang menerima. Dalam erti kata lain, CND akan membolehkan pendedahan nombor telefon anda untuk menerima pemanggil (dan kepada pengendali rangkaian lain) secara tempatan dan antarabangsa, melainkan anda mengambil langkah seperti di atas.

10. HUBUNGI XOX

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, kebimbangan atau aduan tentang Notis Privasi ini, XOX boleh dihubungi seperti berikut:

Telefon (8 pagi hingga 10 malam, termasuk Sabtu, Ahad & Cuti Negeri/Umum):
Dari XOX Mobile 12273 / Dari Malaysia 1300 888 010 /
Dari luar negara +603 7800 0033

 

E-mel (Isnin hingga Jumaat 9 pagi hingga 6 petang, waktu operasi pejabat sahaja):
enquiries@xox.com.my
U/P.. Pengurus, Sokongan Pusat Panggilan

 

Alamat (Isnin hingga Jumaat 9 pagi hingga 6 petang, waktu operasi pejabat hanya untuk kehadiran fizikal):
Lot 8.1, Tingkat 8, Menara Lien Hoe, No. 8,
Persiaran Tropicana, Tropicana Golf & Country Resort,
47410 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. 

 

Dikemaskini pada 9hb September 2022, dan jika berlakunya sebarang pertikaian antara versi Bahasa Inggeris dan versi bahasa lain, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.